Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik detayları.

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Sayı : E-16915068-410.99-123469729 20.01.2025

Konu : Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Açıklamalar)

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi : Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği.

Günün değişen şartları, öğrenci ve velilerimizden gelen talepler ile Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyet gösteren kurumlarımızın yaşadıkları sorunları gidermek amacıyla 3/1/2025 tarihli ve 32771 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile İlgi'de kayıtlı Yönetmelikte çeşitli değişiklikler yapılmıştır. Yapılan değişikliklere ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmektedir:      

1.İlgi'de kayıtlı Yönetmelikte yapılan değişiklik ile Bakanlığımıza bağlı faaliyet gösterecek 3 yeni kurum türü tanımlanmıştır.

a) İlkokul çağındaki öğrencilere ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel, sanatsal, sportif alanlarda eğitim verilen ve bireysel olarak ödev ve projelerinin yapılmasında destek sunulması amacıyla öğrenci etkinlik merkezleri tanımlanmıştır. Öğrenci etkinlik merkezlerinde “Öğrenci Etkinlik Merkezleri Program Tablosu"nda yer alan program gruplarından en az üç tanesi uygulanacak olup; öğrencilerin en az bir programa devam etmesi zorunludur. İlkokul öğrencileri bu kurumlara hafta içi okul saati dışında ve/veya hafta sonu devam edebileceklerdir.

b) Bireylerin kendilerini tanımalarına, karar verme ve problem çözme becerilerini geliştirmelerine, psikolojik iyilik hallerini artırmalarına yönelik bireysel ve/veya grupla profesyonel olarak psikolojik desteğin sunulabileceği, rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanında bireylerin kendilerini geliştirmelerine, mesleki bilgi ve becerilerini artırmalarına dönük eğitimlerin verilebileceği rehberlik ve psikolojik danışma merkezleri adı altında yeni bir kurum türü tanımlanmıştır. Bu kurumlarda İlgi'de kayıtlı Yönetmelik EK-18'de yer alan programlar ile bu kurum türü için Bakanlıkça onaylanan programlar uygulanabilir. Kurum müdürü, rehber öğretmen/psikolojik danışman ve/veya uzman öğretici kadrosunda görevlendirilmek üzere psikolog kurumun zorunlu eğitim personeli olarak belirlenmiştir.

c) İlgi'de kayıtlı Yönetmelikte yapılan değişiklik ile tanımlanan diğer bir kurum türü dil, konuşma ve ergoterapi merkezleridir. Bu kurumlarda bireylerin iletişim becerilerinin ve konuşma akıcılığının geliştirilmesi, yaş, cinsiyet ve kültüre uygun ses özelliklerinin kazandırılması, bulundukları çevreye yönelik uyumlarının artırılması ve toplumsal katılımlarının sağlanması amacıyla dil ve konuşma ile ergoterapi alanında bireysel ve grup eğitimi verilecektir. Dil, konuşma ve ergoterapi merkezlerinde İlgi'de kayıtlı Yönetmelik EK-19'da yer alan programlar ile Bakanlıkça uygun bulunan diğer programlar uygulanacaktır. Bu kurumların zorunlu eğitim personeli kurum müdürü, uygulanan programa göre uzman öğretici kadrosunda olmak üzere ergoterapist, dil ve konuşma terapisti, odyoloji ve konuşma bozuklukları uzmanından herhangi biri olarak belirlenmiştir.

2. Yabancı uyruklu eğitim personeline ön izin belgesi düzenlenmesine yönelik iş ve işlemlerde düzenleme yapılmıştır. Yabancı uyruklu eğitim personelinin özel öğretim kurumlarında çalışabilmesi için deneyim şartı esas alınmıştır. Ancak ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarından mezun olanlardan, yurt dışından mezun olup ülkemizde ön izin belgesi düzenlenerek en az iki yıl yönetici/öğretmen/uzman öğretici/usta öğretici olarak görev yapmış veya halen görevlendirilmesi devam edenlerden ve Yönetmeliğin yayımlandığı tarihten önce Yükseköğretim Kurulundan alınmış denklik belgesiyle çalışma izni düzenlenmesi amacıyla il milli eğitim müdürlüklerine başvurmuş olanlardan yurt dışında alanında en az iki yıl öğretmen/eğitim personeli olarak görev yapma şartı aranmayacaktır. Bununla birlikte görevlendirilecek personelden istenecek belgeler arasında mezun olduğu yükseköğretim kurumunun tanındığını gösterir Yükseköğretim Kurulundan alınmış belge eklenmiştir. Bu belgeye e-Devlet üzerinden "Okul Tanıma Belgesi Sorgulama" ekranından erişilebilmektedir.

3. Okullar dışındaki diğer kurumlarda görevli yöneticiler 12 saat aylık karşılığı, 8 saati ders saati ücretli olmak üzere haftada toplam 20 saat ders okutabilecektir. Bu nedenle yöneticilerin haftada 20 saat ders okutmak istemeleri halinde iş sözleşmeleri ile çalışma izinlerinin bu yönde değiştirilmesi gerekecektir. Kontenjanı en çok 30 olan özel çeşitli kurslar ile dil, konuşma ve ergoterapi merkezlerinde görevli müdürler, görevlendirilebileceği öğretim programı doğrultusunda haftada toplam 40 saate kadar ders okutabilecektir. Ayrıca kontenjanı en çok 30 olan rehberlik ve psikolojik danışma merkezlerinde görevli müdürler haftada toplam 40 saate kadar faaliyette bulunabilir.

4. Türk programı dışında program uygulayan milletlerarası özel öğretim kurumlarında Bakanlıkça onaylanan haftalık ders çizelgeleri doğrultusunda Türkçe ve Türk tarihine ilişkin derslerin 1/9/2025 tarihinden sonra okutulmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır. Bu derslerin hangi kademelerde kaç saat okutulacağına yönelik çalışmalar devam etmekte olup tamamlandığında ayrıca bilgi verilecektir.

5. Kültürlerarası öğrenci değişim programları çerçevesinde veya öğrenimlerini yurtdışında yapmak isteyen öğrencilere ve/veya ortaöğretim düzeyinde öğrenimlerini Türkiye'de yapmak üzere yurtdışından gelen öğrencilere danışmanlık ve sınav hizmeti sunmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin bu faaliyetlerini Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre yapmalarına ilişkin düzenleme yapılmıştır. Söz konusu usul ve esaslara ilişkin çalışmalar devam etmekte olup, tamamlandığında ayrıca bilgi verilecektir.

6. Gerçeğe aykırı bilgi veya belge sunularak eğitim kurumunun açıldığının tespit edilmesi halinde valilikçe gerekli tedbirler alınarak kurumun kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatının iptal edilmesi ve ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır.

7. Kurum açılışlarında 18/3/2018 tarihli ve 30364 mükerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde belirtilen etüt çalışmaları ve testler yapıldıktan sonra kurum açılacak binanın sağlam ve dayanıklı olduğunu ve binada özel öğretim kurumu açılabileceğinin belirtildiği rapora göre işlem yapılması, söz konusu rapora dayanak teşkil eden eklerinin ise yalnızca inceleme/soruşturmalarda incelenmek üzere kurum açılış dosyasına eklenmesine yönelik düzenleme yapılmıştır.

8. Yönetmelikte marka lisans sözleşmesi yapan kurumlarla ilgili hükümlere yer verilmiştir. Buna göre bir kurucunun marka lisans sözleşmesi yaparak özel öğretim kurumunun markasını başka gerçek ya da tüzel kişilere kullandırabilmesi için, aynı türde en az 5 kurumunun bulunması ve bu kurumların her birinin en az 5 yıl boyunca faaliyette bulunmuş olması şartı aranacaktır. Kurucular, bu şartları sağlayan kurumlarının en fazla üç katına kadar başka gerçek ya da tüzel kişilere markasını kullandırabilecektir. Bu düzenleme Yönetmeliğin yayımı tarihinden bir ay sonra yürürlüğe girecektir. Ancak bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak marka lisans sözleşmelerinde mevzubahis Yönetmelikte bulunan ilgili hüküm doğrultusunda, daha önce yapılmış olan marka lisans sözleşmeleri de dikkate alınarak işlem yapılacaktır. Bu kapsamda; kurumların isim değişikliği vb. iş ve işlemlerinde de marka lisans sözleşmesi yapan kurumlarla ilgili gerekli kontrollerin Yönetmeliğin 7'nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan hükümler de dikkate alınarak valiliğinizce hassasiyetle gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca sosyal etkinlik ve gelişim merkezleri, öğrenci etkinlik merkezleri, rehberlik ve psikolojik danışma merkezleri ile dil, konuşma ve ergoterapi merkezlerinin faaliyet süreleri 5 yıldan az olduğundan bu kurumlar marka lisans sözleşmesine konu olamayacaktır.

9. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden aranan bahçe şartı kaldırılmıştır. Bu kurumlar müstakil binalarda açılabileceklerdir. Ancak yangın, deprem, sel, kentsel dönüşüm, sağlık sebepleri ve mahkeme tahliye kararı gibi hâllerden dolayı binayı ani olarak terk etme durumunda kalan kurumlardan müstakil bina şartı da aranmayıp yalnızca bağımsız giriş şartı aranacaktır.

10. Okulların uluslararası diploma ve sertifika programları Millî Eğitim Bakanlığı Uluslararası Diploma ve Sertifika Programları Uygulama Yönergesi'nin genel hükümlerine bağlı kalınarak uygulanacaktır. Okulların bu programları uygulamak istemeleri halinde program doğrultusunda düzenlenen haftalık ders çizelgelerini 1/9/2025 tarihine kadar Bakanlığa onaylatmalarına ilişkin düzenleme yapılmıştır.

11. Özel öğretim kurumlarının ücretlerine yönelik hükümlerde değişiklik yapılmıştır. Buna göre;

a) Okulların ara sınıflarının yemek ve kahvaltı ile servis ücretleri dışında kalan hizmetlerin (pansiyon/yatakhane, kıyafet, etüt, uluslararası diploma ve sertifika programı vb.) ücretleri belirlenirken bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücret; okulda devam eden öğrenciler için ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınacak ve bu ücretlere [(bir önceki yılın ortalama Yurt içi ÜFE+bir önceki yılın ortalama TÜFE/2)] oranından fazla artış yapılmayacaktır.

b) Okullar ders kitabı adı altında herhangi bir ücret alamayacaktır.

c) Okullar; anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinin başlangıçları için belirledikleri öğrenim ücretinde fahiş oranda artış yapamayacaklardır.

ç) Kurumlar belirledikleri tüm ücretleri kuruma ait internet sitesi üzerinden yayımlayacaktır.

d) Eğitim ücreti ile birlikte diğer hizmetler karşılığında alınacak tüm ücretler kurum adına açılan ve Bakanlığa/valiliğe bildirilen hesap numarasına yatırılarak tahsil edilecektir.

e) İlgi'de kayıtlı Yönetmelikte belirtilenlerin dışında öğrenci ve kursiyerlerden, bağış ve yardım da dâhil olmak üzere hiçbir ad altında ücret alınmayacaktır.

12. İlgi'de kayıtlı Yönetmelikte ayrıca ücretsiz okutulacak öğrenci ve kursiyer iş ve işlemlerinde düzenleme yapılmıştır. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre ücretsiz okumada öncelik verilen çocukların özel öğretim kurumlarına başvuru şartları, valiliklerce yapılacak iş ve işlemler ile benzeri hususlar Bakanlığımız tarafından hazırlanan kılavuzda düzenlenecektir. Bunun yanı sıra bu çocuklar yerleştirildikleri özel öğretim kurumlarından servis ücreti hariç olmak üzere yemek, kahvaltı, pansiyon/yatakhane, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt, uluslararası diploma ve sertifika programı ve benzeri hizmetlerden ücretsiz yararlandırılacaktır.

13. Okullarda Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik hükümleri uygulanacaktır. Marka lisans sözleşmesi yapan okullar da dahil olmak üzere okulların, kıyafetlerin serbest piyasa koşullarında velilerce temin edilmesini engelleyici veya kurumlar tarafından belirlenen elektronik ticaret ortamından temine yönelik velileri zorlayıcı uygulamalar yapamayacakları, özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye mali yük getirecek özel kıyafet aldıramayacakları hüküm altına alınmıştır.

14. Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olarak faaliyette bulunmakta olan özel çocuk kulüplerinin, Yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren 1 yıl içinde özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, özel motorlu taşıt sürücüleri kursu, özel ulaştırma hizmetleri mesleki eğitim ve geliştirme kursları dışındaki özel öğretim kurumlarından biri için Bakanlıkça belirlenen standartları sağlayarak kurum açmak üzere başvurmaları halinde Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyet göstermelerine imkan sağlayan hüküm ihdas edilmiştir. Bu kapsamda Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyette bulunmak üzere kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenen kurumlara ilişkin bilgiler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına iletilecektir.

15. Daha önceden kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alan kurumların kurucuları, mevcut kurum binasında bina/blok/kat ilavesi yapmaksızın yerleşim planı değişikliği yapmak suretiyle kurumunu başka bir kuruma dönüştürmeden ya da okullar dışında bir kuruma veya okul öncesi eğitim kurumuna dönüştürerek aynı binada bir veya birden fazla kurum açmak istemesi hâlinde ikinci fıkranın (k), (l) ve (m) bentlerinde sayılan belgeler aranmayacaktır.

16. Özel öğretim kurslarında en geç 1/6/2025 tarihine kadar rehber öğretmen/psikolojik danışman görevlendirilmesi zorunlu hale getirilmiştir.

17. Azınlık okullarında yönetici ve öğretmen görevlendirmesinde düzenleme yapılmıştır. Düzenlemeye göre bu okullarda görevlendirilen öğretmenlerin görev süreleri en fazla 5 yıl olacaktır. Ancak bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce azınlık okullarında görevlendirilen öğretmenlerden 5 yılını dolduranların (5 yıldan uzun süre çalışmış olanlar) valilik onayında belirlenen süre kadar kurumda görevlendirmeleri devam edebilecektir.

18. Milletlerarası özel öğretim kurumlarının Türkiye Cumhuriyeti uyruklu, öğretmenlik yapma niteliğini taşıyan bir müdür yardımcısını 1/9/2025 tarihine kadar görevlendirilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Ancak bu kurumlarda Türkiye Cumhuriyeti uyruklu kurum müdürünün görevlendirilmesi halinde bu şart aranmayacaktır.

19. İlgi'de kayıtlı Yönetmelikte yapılan bu değişikliklerle ilgili olarak Bakanlığımız bilişim sistemlerindeki teknik çalışmalar ile yeni tanımlanan kurum türlerinin standartlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar devam etmekte olup; tamamlandığında ayrıca bilgi verilecektir.

Yukarıda yer alan hususlarda Valiliğinizce ilgili kurumlara gerekli bilgilendirmenin yapılarak herhangi bir mağduriyete sebebiyet verilmemesi adına iş ve işlemlerin yeni düzenlemeler göz önünde bulundurularak hassasiyetle sürdürülmesi hususunda;

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Fethullah GÜNER

Bakan a.

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü

Detaylı Bilgi: https://ookgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2025_01/21093056_millegitimbakanligiozelogretimkurumlariyonetmeligindedegisiklikyapilmasinadairyonetmelik.pdf

Yorum Yap